Sjekkliste til nyfødte – Ting du trenger og mye annet

Sjekkliste til nyfødte – Ting du trenger og mye annet

Det er mye å gjøre når barnets fødsel nærmer seg, og det kan være overveldende å skulle skaffe alt du trenger til den nyfødte. Bruk denne sjekklisten til nyfødte til å finne ut hva du trenger i de første tre månedene, pluss noen andre ting som det kan være «greit å ha». Sjekklisten inneholder ting barnet trenger på barnerommet, i tillegg til klær, måltider, bleier og ting til badet samt nyttig utstyr når dere er på farten. Når du har skaffet alt dette, vil du føle deg mer forberedt på den store dagen da du får ta med barnet ditt hjem.

Sjekkliste til barnerommet

For mange (om ikke de fleste) blivende foreldre blir barnerommet det viktigste rommet i huset! Hvis du har kost deg med forberedelsene, men er usikker på om du har alt du trenger, kan du bruke sjekklisten til barnerommet for se hva du kanskje bør ha skaffet før barnets fødsel:

  • Sprinkelseng. Når det gjelder ting du trenger til nyfødte, står sprinkelseng øverst på sjekklisten vår. Barnet ditt trenger en trygg sprinkelseng å sove i, siden det vil sove i minst 16 timer om dagen eller mer de første dagene og ukene! En sprinkelseng kan være kostbar, men du kan bruke den i mange år hvis du velger en modell som kan gjøres om til barneseng og deretter til dagseng. Noen modeller kan til og med gjøres om til seng i full størrelse senere! Med sprinkelsenger er det tryggest å kjøpe nye. På den måten vet du at sengen oppfyller alle de nyeste sikkerhetsstandardene.

  • Madrass til sprinkelsengen. En av de viktigste tingene til nyfødte er en fast madrass som passer perfekt til sprinkelsengen du har kjøpt. Dette er den tryggeste overflaten å sove på.

  • Sengetøy. Du trenger ikke mye sengetøy – bare et vanntett madrasstrekk og noen formsydde laken som passer perfekt til sengens madrass. Hvis du lar være å fylle opp sprinkelsengen med ekstrautstyr (slik som pledd, sengeteppe, puter, kantbeskytter og leker), bidrar dette til å redusere risikoen for kvelning og krybbedød.

  • Vugge. Selv om dette er valgfritt, har vi lagt det til på sjekklisten til nyfødte fordi noen foreldre foretrekker å bruke en vugge i de første ukene. En vugge er liten og bærbar, den opptar mindre plass enn en sprinkelseng og kan enkelt flyttes fra rom til rom. Selvfølgelig vil den lille også trenge en sprinkelseng etter hvert.

  • Nattlampe. Du vil takke oss for at vi la til denne viktige tingen til nyfødte på sjekklisten vår! Når du skal inn på barnerommet midt på natten for å amme, trenger du helt klart en nattlampe. Da kan du se hvor du går og hva du gjør uten å måtte slå på taklyset. Etter hvert som barnet blir eldre, kan en nattlampe også gi trygghet når barnet våkner midt på natten.

  • Lydmaskin med hvit støy eller musikkspiller. Hvit støy eller dempet musikk kan trøste den nyfødte eller til og med hjelpe barnet med å sovne.

  • Oppbevaring til klær. Du trenger et sted å oppbevare klærne til den nyfødte, selv om du bare har skaffet det viktigste. I noen tilfeller kan skuffene eller hyllene som følger med stellebordet, gi nok oppbevaringsplass. Du kan eventuelt bruke kurver eller esker til å organisere klærne, og kommoder eller garderobeskap er også gode alternativer.

  • Ammestol eller gyngestol. En behagelig stol på barnerommet er det perfekte stedet til amming, til godnatthistorien eller nattasangen og til litt ekstra kos før leggetid. Det kan gjøre ammingen om natten mindre forstyrrende for barnet, og gyngebevegelsen kan bidra til å roe ned både deg og den nyfødte.

  • Smokker. Den nyfødte kan ha behov for å suge på smokken for å roe ned seg selv, så dette er noe du kanskje bør skaffe. Husk at smokken ofte blir borte, så det kan være lurt å ha flere liggende! Smokker finnes i flere størrelser – dobbeltsjekk produsentens retningslinjer for å være sikker på at du får en som passer til nyfødte.

  • Lekekurv. Selv om en lekekurv sannsynligvis ikke er noe du må ha, kan det hende barnet får en del leker, og da er det praktisk å ha et sted du kan legge dem. Hvis du har hyller, kan du også oppbevare leker der.

  • Uro. En fargerik uro (som henger høyt og utilgjengelig for barnet) vil underholde barnet ditt. En uro med en rekke former og sterke farger (spesielt rød, siden det er den første fargen babyer ser) er et godt alternativ.

Sjekkliste til leking

Sjekklisten til nyfødte er ikke komplett uten leker og babyutstyr til leking. Her er noen ting du kan kjøpe eller ønske deg til barnet ditt:

  • Elektrisk vugge. Vugger eller vibrerer for å roe ned barnet. I motsetning til en vippestol vil en elektrisk vugge bevege seg uten at barnet må lage bevegelsen med bena. I stedet bruker du vugge- eller vibrasjonsinnstillingen. Husk at elektriske vugger har en minimum og maksimum vektgrense, så sørg for at du velger en som passer til barnet ditt. Elektriske vugger har ofte leker som henger over barnets hode, og noen lager til og med lyder eller spiller musikk.

  • Vippestol. Vippestoler ligner på elektriske vugger, men her er det er barnets benbevegelser som får den til å vugge. En vippestol kan være nyttig for deg, siden du dermed kan gjøre andre ting i nærheten samtidig som du vet at barnet ditt er trygt og opptatt med noe annet. Vippestoler har minimum og maksimum vektgrenser, så les produsentens retningslinjer før du kjøper en vippestol.

  • Lekegrind. Dette kan gi den nyfødte et trygt, avgrenset sted å sove eller leke mens du gjør ting i nærheten. En lekegrind er flott fordi du kan flytte den rundt i hjemmet avhengig av hvilket rom du er i.

  • Leker. Nyfødte og svært små babyer trenger ikke så mange leker ennå, bortsett fra enkle ting som rangler eller bøker der sidene har motiver med sterke kontraster. Om ikke så lenge kan myke leker som lager lyder, stableleker, skyveleker og leker med spennende funksjoner være fine til å engasjere og støtte barnets utvikling. Med alle leker er det viktig å sørge for at det ikke er små deler som barnet kan få i halsen og bli kvalt.

  • Lekematte. Nyfødte trenger litt tid liggende på magen hver dag. Du kan legge en tynn, myk lekematte på gulvet slik at barnet kan ligge noen minutter på magen et par ganger om dagen. Følg alltid godt med når barnet ligger på magen.

Sjekkliste til måltider

Mating av barnet er en viktig del av foreldrerollen, og det er mange ting på sjekklisten til nyfødte som kan bidra til å gjøre dette enklere. Dette kan det være lurt å ha til barnets måltider:

  • Gulpekluter. Disse skal beskytte klærne dine når du prøver å få barnet til å rape, i tilfelle det gulper litt (eller mye!). Du kan også bruke et helseteppe til dette, men en klut er mindre og enklere å håndtere.

  • Ammesjal. Et ammesjal beskytter deg og barnet ditt når du ammer. Det har vanligvis en stropp du kan knyte rundt halsen for å holde det på plass. Du kan også bruke et helseteppe som ammesjal, men siden det ikke har en stropp, kan det gli lettere av.

  • Helsetepper. Et helseteppe er et tynt teppe som ofte selges i pakker med to eller flere. Vi har satt dem på sjekklisten til nyfødte fordi de er så praktiske. Helseteppene kan brukes som ammesjal og gulpekluter, og du kan også bruke dem når du svøper barnet ditt.

  • Ammepute. For litt ekstra komfort for både deg og den lille kan du vurdere å kjøpe en av disse U-formede putene. Disse faste putene gir den nyfødte et annet sted å hvile enn i armene dine, og de kan også ta litt av vekten fra kroppen din.

  • Smekker. Smekker er absolutt viktige, siden de kan bidra til å beskytte barnets klær mot morsmelk, morsmelkerstatning og sikkel.

  • Tåteflasker og flaskesmokker. Enten du planlegger å amme eller gi barnet ditt morsmelkerstatning, er tåteflasker noe som hører hjemme på sjekklisten til nyfødte. Du kan velge mellom flasker av glass eller plast. Noen av plastvariantene har en innsats som gjør slik at den nyfødte svelger mindre luft. Når du velger tåteflaske, må du se på flaskesmokkens form og størrelse. Du må kanskje prøve noen forskjellige flaskesmokker før du finner en som barnet ditt liker.

  • Brystpumpe. Du kan bruke en manuell pumpe eller en elektrisk eller batteridrevet pumpe til å pumpe ut morsmelk ved behov, for eksempel når du skal tilbake på jobb eller hvis du skal være borte fra den nyfødte i lengre perioder. Noen modeller pumper begge brystene samtidig.

  • Morsmelkerstatning. Barnets lege kan hjelpe deg med å velge blant alle de ulike typene og varemerkene med morsmelkerstatning.

  • Flaskevarmer. Det kan være vanskelig å varme opp oppbevart morsmelk eller morsmelkerstatning på en trygg måte. En flaskevarmer kan spare deg for mye tid og er derfor noe barnet trenger, siden den bidrar til å sikre at melken varmes opp jevnt.

  • Oppbevaringsposer til melk. Disse små posene hjelper deg med praktisk oppbevaring av morsmelken. Dette er vanligvis engangsposer som gjør det mulig å oppbevare morsmelk uten at du må bruke tåteflasker til dette. Som en ekstra bonus kan du som regel pumpe morsmelken rett ned i posen.

  • Flaskebørste. Denne hjelper deg med å rengjøre innsiden av flasken grundig.

  • Flaskesterilisator. Du liker kanskje det praktiske med å ha en egen sterilisator som holder tåteflasker og flaskesmokker hygienisk rene, men det fungerer like bra å vaske dem grundig for hånd eller i oppvaskmaskinen. Noen sterilisatorer har også flaskevarmer.

  • Tørkestativ til flasker. Dette er ikke akkurat noe du må ha, men det kan være praktisk å ha et eget sted til å tørke barnets tåteflasker, spesielt hvis du ikke har så god plass på oppvaskstativet.

Diaper-rash-cream 720x432

Sjekkliste til bleier

Gjør deg klar for mange bleieskift! Det er kanskje ikke den mest glamorøse delen av foreldrerollen, men det er helt nødvendig for barnet ditt.

Her er en lang liste over alt du trenger (eller bare vil ha) til barnets bleieskift:

  • Stellebord. Du trenger et trygt sted der du kan skifte barnets bleie. Stellebord har vanligvis skuffer eller hyller, slik at du kan nå ting som bleier, våtservietter og rene klær uten å slippe tak i barnet ditt. Bare sørg for at disse tingene ikke er innen rekkevidde for den nyfødte. Noen stellebord har en stropp du kan bruke til å sikre barnet og hindre at det faller ned hvis barnet plutselig skulle snu seg. Selv om du har festet stroppen, må du alltid ha minst én hånd på den nyfødte når barnet befinner seg over gulvhøyde.

  • Stellematte. En stellematte bidrar til at barnet ligger behagelig og at stellebordet er rent. Noen stellematter kan tørkes rene, mens andre har avtakbare trekk som kan vaskes i maskin. Hvis du liker praktiske løsninger, er dette definitivt noe du bør skaffe til barnet ditt!

  • Bleier. Du kommer definitivt til å trenge bleier, og mange av dem! Den nyfødte kan bruke rundt 70 bleier i uken. Det er umulig å vite på forhånd hvilken bleiestørrelse den nyfødte trenger, så det lønner seg å kjøpe små pakker med noen forskjellige størrelser.

  • Våtservietter. Vask bleieområdet forsiktig med våtservietter.

  • Vaskekluter. Fukt en vaskeklut med varmt vann og bruk den til å tørke av bleieområdet. Du kan også bruke en vaskeklut til å vaske barnet ditt i badet.

  • Bleiebøtte. Selv om du ikke må ha en egen bøtte til brukte bleier, har vi satt den på sjekklisten til nyfødte fordi den bidrar til å begrense lukten fra skitne bleier. Det finnes mange bleiebøtter på markedet, men det er lurt å velge om du skal ha en som bruker vanlige søppelposer eller en med en egen posering som produsenten selger separat. Spesialposene fjerner mer av lukten, men de koster også mer.

Sjekkliste til klær

Det er morsomt å kjøpe (eller få) søte babyklær i ministørrelse. Husk at nyfødte vokser raskt ut av klær i de minste størrelsene – noen ganger på noen dager – så du kan også kjøpe større størrelser.

I tillegg til å være søte, er klær til nyfødte noe som hører hjemme på sjekklisten. Ikke glem å bruke flere lag (med mindre du bor i et spesielt varmt klima). Det er vanligvis best å kle den nyfødte i ett lag mer enn du selv bruker.

Her er de viktigste tingene du bør kjøpe til barnets garderobe:

  • Svøpeteppe. I de første ukene kan det være lurt å svøpe babyen, og et eget svøpeteppe kan være nyttig. Selv om du gjerne kan bruke et helseteppe, finnes det også andre typer, blant annet de som har praktisk borrelås.

  • Pyjamaser, nattdrakter eller nattposer. Barnet vil tilbringe mye av tiden sin med å sove, så nattøy er helt klart noe som trengs til den nyfødte. Uansett hva slags nattøy du velger, vil du sannsynligvis ha et plagg som dekker barnets føtter – noen pyjamaser gjør det, og det gjør også nattdrakter og nattposer. Noen nattposer gjør det også mulig for barnet å ha pyjamas under.

  • Trøyer og dresser. Noen modeller lukkes med trykknapper mellom bena, noe som gir enkel tilgang ved bleieskift. Velg plagg med korte eller lange ermer, avhengig av været, og velg mellom plagg som viser den nyfødtes ben eller heldekkende plagg som dekker bena og føttene.

  • T-skjorter. Hvis du skal kle den nyfødte i tights eller bukse på dagtid, trenger du også trøyer slik som t-skjorter eller topper.

  • Tights eller elastisk bukse. Enten du er nybakt forelder eller en erfaren proff, vil du sette pris på behagelige bukser til den nyfødte!

  • Genser eller jakke. Ingenting på denne sjekklisten til nyfødte er viktigere enn en genser eller jakke når barnet skal holdes god og varm. Cardigans og jakker er enklere å ta av enn gensere, og de kan også være åpne foran hvis været skifter.

  • Sokker eller tøfler. Du trenger mange sokker og kanskje også noen tøfler. Den nyfødte trenger ikke ordentlige sko ennå – disse er ikke nødvendige før barnet begynner å gå utendørs.

  • Lue med skjerm. Dette vil bidra til å beskytte barnet mot solen.

  • Strikket lue eller caps. Hvis det er kaldt når barnet er nyfødt, bør du ha en av disse for å sikre at barnet ikke fryser på hodet.

  • Voksipose eller utedress. Noe annet barnet trenger når det er kaldt, er en voksipose eller utedress! Noen modeller har til og med med påsydde votter.

  • Votter. Søte små votter er perfekte om i de kjøligere månedene.

  • Penklær. Dette er jo ikke noe du må ha, men vi ville ta det med på sjekklisten til nyfødte i tilfelle du trenger noe til ferien eller en spesiell anledning. Bare husk at barnet snart vil vokse ut av klærne, så ta mange bilder mens du kan!

Sjekkliste til bading

I løpet av barnets første leveår trenger det kanskje bare tre bad i uken. Men selv med et fåtall bad er det noe utstyr du må ha til den nyfødte! Sjekklisten inneholder alt du trenger til barnets bad de første månedene:

  • Badesete eller badekar til baby. Den nyfødte skal vaskes med svamp i starten inntil navlestrengstumpen har falt av, men etter hvert trenger du et slags badesete eller badekar til baby. Bare sørg for at det passer til nyfødte eller at det leveres med et eget innlegg tilpasset nyfødte.

  • Sjampo. Hvis den nyfødte har hår, kan du bruke en sjampo som er spesielt utviklet for babyer.

  • Såpe. Velg en mild såpe utviklet for nyfødte og små babyer.

  • Kopp. En plastøse eller plastkopp gjør det enklere å helle vann forsiktig over barnets hår eller hud for å skylle ut såpen eller sjampoen. Bare vær ekstra forsiktig så du ikke får såpevann i barnets øyne!

  • Håndklær. Du vil kanskje ha et mykt håndkle – kanskje til og med ett med hette som gjør det enklere å tørke.

  • Vaskekluter. Disse kan du bruke til å tørke barnet forsiktig.

Sjekkliste til på farten

Du vil kanskje bli overrasket over hvor mye du trenger når du tar med deg barnet ditt ut på tur. For å sikre at du har det du trenger, inneholder sjekklisten til nyfødte alt du trenger når du er ute på tur med barnet ditt:

  • Bilsete.Et bilsete er noe av det aller viktigste på sjekklisten til nyfødte. Barnet ditt trenger et eget bilsete når dere kjører hjem fra sykehuset og på hver eneste biltur dere drar på etterpå. Velg et bakovervendt bilsete som oppfyller de nyeste sikkerhetsstandardene og er egnet for den nyfødtes størrelse og vekt. Sørg for at bilsetet er riktig montert i bilen og installert bakovervendt før termindatoen for fødselen.

  • Barnevogn. Det finnes mange ulike barnevogner på markedet, inkludert barnevogner med bilsete, reisesystemer og barnevogner i full størrelse, som alle kan brukes fra fødselen av. Kontroller at barnevognen du liker oppfyller de nyeste sikkerhetsstandardene.

  • Bæresele eller bæresjal. Dette produktet kan være svært nyttig for å holde barnet nær deg når du beveger deg rundt, samtidig som du har hendene frie. Bæreseler finnes i ulike modeller, inkludert bæresjal, slynger, mageseler og ryggseler. Husk at noen bæreseler trenger et eget innlegg til nyfødte for å kunne brukes trygt til denne aldersgruppen. Følg de nyeste sikkerhetsrådene når du bruker bæreselen.

  • Stelleveske. Noe av det viktigste du bør skaffe til barnet ditt, er en stelleveske med plass til alle tingene du trenger når dere er ute på tur. Stellevesker finner du i ulike design, fra de helt funksjonelle til de mest trendy. Med for eksempel en stelleveske utformet som ryggsekk ser det ikke engang ut som du har med deg utstyr til barnet.

  • Solskjerm til bilvinduer. Det er viktig å holde den nyfødte borte fra direkte sollys for å beskytte den sarte huden. Det kan være lurt å dekke vinduene bak i bilen med en solskjerm for å beskytte den nyfødte mot solen.

  • Reiseseng. Hvis du planlegger å reise eller ta med barnet til bestemor, kan det være lurt å skaffe en reiseseng. Kontroller at reisesengen oppfyller de nyeste sikkerhetsstandardene.

  • Bærbar stellematte. En bærbar stellematte kan også hjelpe deg med å sikre at du alltid har et rent sted å skifte bleie på barnet ditt. Stellemattene rulles som regel ganske tett sammen, slik at de passer i de fleste stellevesker.

  • Bøtte til engangsbleier. Det er fint å ha et eget sted til barnets skitne bleier, uansett hvor dere er.

  • Regntrekk til barnevogn. Det kan være lurt å kjøpe et regntrekk når du velger barnevogn. Hvis produsenten ikke selger egne regntrekk, finnes det alltid universalmodeller som passer.

Cookiesamtykke