Bleieutslett: Symptomer og behandling

Bleieutslett: Symptomer og behandling

De fleste barn vil få bleieutslett minst én gang, selv med superabsorberende bleieteknologi og hyppige bleieskift. I de fleste tilfeller vil et mildt bleieutslett forsvinne i løpet av noen dager med enkel behandling, og barnets hud vil være som vanlig igjen.Finn ut mer om hva som forårsaker bleieutslett, hva symptomene er og hvordan du kan behandle denne tilstanden så raskt som mulig og forhindre at den oppstår igjen.

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett er en vanlig tilstand som vanligvis oppstår når den følsomme huden rundt barnets bleieområde er i kontakt med urin eller avføring i for lang tid.

Bleieutslett kan gjøre barnets hud rød, svært øm og flassende. Med riktig behandling vil det vanligvis forsvinne innen tre til fire dager. Men hvis bleieutslettet ikke forbedres merkbart i løpet av et par dager, eller hvis det blir verre, kan du kontakte barnets lege for å få råd.

Hva forårsaker bleieutslett?

Selv med hyppige bleieskift kan barnet likevel få bleieutslett. I de neste avsnittene beskriver vi noen av årsakene til bleieutslett og situasjoner der det kan oppstå.

Bleieutslett forårsaket av irriterende stoffer

Den vanligste årsaken til bleieutslett er hudirritasjon som skyldes

  • langvarig eksponering for urin eller avføring

  • en periode med diaré slik at huden er i kontakt med løs avføring

  • tannfrembrudd som fører til økt spyttproduksjon og svelging av mye spytt, noe som kan påvirke avføringen

  • en tettsittende bleie eller tette klær som gnisser mot huden

Dette bør du være oppmerksom på: Rosa eller røde flekker i bleieområdet. Hudfoldene i lysken vil som regel se normale ut.

Dette kan du gjøre: Skift barnets bleie regelmessig, hold bleieområdet rent og bruk salve. Det er også lurt å bruke en svært absorberende bleie sørge for at den ikke er for stram eller gnager.

Soppinfisert bleieutslett hos barn

En annen vanlig årsak til bleieutslett er soppinfeksjon, noe som skyldes overvekst av sopp i fordøyelseskanalen.

En soppinfeksjon kan noen ganger oppstå etter at barnet har fullført en behandling med antibiotika eller hvis du har tatt antibiotika mens du ammer. Antibiotika skiller ikke mellom de gode og de dårlige bakteriene, og dreper derfor begge typene, og dette kan føre til soppinfeksjon eller diaré, noe som irriterer bleieområdet.

Dette bør du være oppmerksom på: Blanke, røde flekker med avgrensede kanter. Det kan også være rosa nupper eller kviser, sår eller sprukken hud som væsker eller blør. Et soppinfisert bleieutslett er ofte mer alvorlig når det oppstår i barnets lyskefolder, og dette er en annen indikasjon på at det kanskje ikke et vanlig bleieutslett.

Dette kan du gjøre: Hvis du mistenker denne typen bleieutslett, må du kontakte barnets lege, som kan forskrive en soppdrepende krem du kan smøre på huden. Husk å vaske hendene godt før og etter bleieskift for å hindre spredning av sopp.

Bakterielt bleieutslett hos barn

Selv om det forekommer sjelden, kan bleieutslett skyldes en bakteriell infeksjon kalt brennkopper, forårsaket av enten stafylokokker eller streptokokker. Dette kan føre til bleieutslett eller forverre et eksisterende bleieutslett.

Dette bør du være oppmerksom på: En streptokokkinfeksjon vil ofte vise seg som klar rød hud rundt barnets anus, mens en stafylokokkinfeksjon kan vise seg som gul skorpe, væske eller nupper.

Dette kan du gjøre: Hvis du tror at barnets bleieutslett kan skyldes en bakteriell infeksjon, må du kontakte barnets lege for å få stilt diagnose og få behandling. Ikke bruk reseptfri antibiotikasalve til behandling av bleieutslett, med mindre det anbefales av barnets lege.

Bleieutslett forårsaket av allergener

Barnet ditt kan være følsomt eller allergisk overfor visse stoffer eller ingredienser, slik som

  • fargestoffer i såpe eller vaskemiddel

  • elastikken i bleier

  • parfymer i såpe, vaskemiddel, tøymykner eller våtservietter

  • konserveringsmidler i salver og kremer

  • ingredienser som finnes i babypulver, lotioner og oljer

  • matvarer– allergener kan overføres til barnet ditt gjennom morsmelk, eller gjennom fast føde barnet ditt spiser når det har begynt å spise fast føde

Dette bør du være oppmerksom på: Bleieutslettet kan oppstå kort tid etter eksponering for allergenet.

Dette kan du gjøre: Vurder å bytte til en annen type bleie, våtserviett eller krem i en periode på to uker for å se om det bidrar til at utslettet forsvinner. Hvis det er mistanke om matallergi, må du fjerne matvaren fra barnets kosthold. Ta kontakt med barnets lege for å få stilt diagnose, ta prøver og få råd om behandling.

Andre årsaker til bleieutslett

Det finnes noen andre tilstander som kan se litt ut som bleieutslett. Utslettet kan for eksempel være seboreisk dermatitt, en tilstand der kjertlene i huden produserer for mye olje.

Det kan også skyldes en genetisk tilstand som acrodermatitis enteropathica, som kan oppstå ved sinkmangel.

Hvis du tror at barnets bleieutslett kan skyldes en av disse tilstandene, eller hvis du ikke er sikker på hva som forårsaker utslettet, bør du kontakte barnets lege for å få stilt riktig diagnose og få råd om egnet behandling.

Hvordan ser bleieutslett ut?

Vanlige tegn på bleieutslett er:

  • Røde nupper kombinert med store røde områder på huden rundt bleieområdet

  • eller i foldene øverst på lårene

  • Hud som løsner, flasser eller flaker av

  • Det betente området kan se hovent og ømt ut, og det kan være varmt å ta på

  • Barnet virker irritabelt eller urolig

Hvis utslettet skyldes en hudinfeksjon forårsaket av for eksempel sopp eller bakterier, kan du se mer alvorlige tegn på bleieutslett, slik som

  • Blemmer eller åpne sår

  • Pussfylte blemmer

  • Vannaktig væske eller puss fra de røde flekkene

Behandling og forebygging av bleieutslett

Trinnene for behandling og forebygging av bleieutslett er svært like, så hvis du vil vite hvordan du blir kvitt bleieutslett og hvordan du kan bidra til å forhindre at det oppstår igjen i fremtiden, kan du følge disse rådene:

  • Skift barnets bleie regelmessig. Når barnet har våt eller skitten bleie, må du skifte den umiddelbart. Fuktighet fra en skitten bleie kan raskt føre til bleieutslett, ettersom urin inneholder irriterende stoffer, i likhet med fordøyelsesenzymene i avføringen. Denne enkle løsningen er den beste metoden når du skal behandle eller forebygge bleieutslett. Les mer om hvor ofte du skal skifte bleie.

  • Bruk salve. Påfør et tykt lag – som glasur på en kake – med krem eller salve mot bleieutslett som inneholder vaselin eller sinkoksid. Den beskytter barnets sarte hud ved å danne en barriere mot fuktighet. Se etter en parfymefri variant. Noen av de beste kremene mot bleieutslett er fremstilt med økologiske og naturlige ingredienser, hvis du foretrekker det. Spør barnets lege hvis du er usikker på hvilken bleiekrem som er best for barnet ditt.

  • Hold barnets hud ren. Bruk våtservietter som ikke inneholder alkohol eller parfyme. Du kan også vaske barnets hud med vann og et mildt rensemiddel uten såpe, noe som kan være mindre irriterende hvis barnet allerede har bleieutslett. Bruk sprayflaske ved kraftig bleieutslett, og unngå å gni på utslettet. Klapp huden forsiktig tørr og la den lufttørke. Påfør et tykt lag med krem eller salve på bleieområdet før du tar på en ren bleie.

  • Velg riktig bleiestørrelse. Sørg for at barnets bleie sitter riktig. Er bleien for stram, spesielt om natten, vil den blokkere luftstrømmen og den kan også føre til bleieutslett fordi den gnager. Vurder å bruke en litt større bleie inntil bleieutslett er forsvunnet.

  • La barnet gå uten bleie. La barnet gå uten bleie når du kan. Du kan for eksempel legge et rent håndkle på gulvet mens barnet leker eller ligger på magen og ta av bleien en stund. Det å eksponere huden for luft bidrar til å fjerne overflødig fuktighet og reduserer tiden med tett kontakt med bleier, hvis det er dette som er årsaken til irritasjonen.

Oppummering

Det finnes mange forskjellige typer bleieutslett, og hver type har sin egen anbefalte behandling.

Som forelder kan du gjøre ditt beste både for å behandle og forebygge bleieutslett ved å følge tipsene ovenfor, inkludert hyppig bleieskift og å holde huden ren og beskyttet med bleiekrem. Noen av disse rådene og behandlingene er viktige, ikke bare for å hindre bleieutslett, men også for den generelle pleien av barnets hud.

Hvis disse tiltakene ikke får bleieutslettet til å forsvinne, vil barnets lege kunne anbefale egnet behandling. Det kan hende barnet ditt har bleieutslett som skyldes en soppinfeksjon eller bakterier, og dette krever behandling med en bestemt salve eller et legemiddel.

Selv om du er nøye med å skifte bleie ofte, er det sannsynlig at barnet på et eller annet tidspunkt vil få bleieutslett. Den gode nyheten er at de fleste milde tilfeller forsvinner i løpet av noen dager med enkel behandling, og barnets hud vil bli glatt og myk igjen!

Cookiesamtykke