Fire enkle hårtips for nybakte mødre

Når du mater barnet med flaske, har du noen av de fineste stundene til å skape nærhet og bli kjent med barnet ditt. På den måten kan også barnets far og andrefamiliemedlemmer gjøre noe av matingen helt fra starten av.

Velg riktig morsmelkerstatning Morsmelkerstatning er laget for å dekke babyers ernæringsbehov og ligner mye på brystmelk, som den er modellert på. De fleste morsmelkerstatninger er modifisertkumelk, og alle standardmerker er veldig like. Med mindre helsestasjonen eller legen sier noe annet, bør du velge en som har tilsatt jern. Morsmelkerstatninger finnes i toforskjellige former:

  • drikkeklar (den dyreste),

  • og

  • pulver (den billigste).

Les bruksanvisningen nøye.

Vann og morsmelkerstatning Du trenger ikke å bruke vann på flaske til morsmelkerstatningen, bortsett fra hvis det er problemer med vannkvaliteten der du bor. Snakk med helsestasjonen ogdet kommunale vannverket hvis du har spørsmål. Etter at barn er fylt 6 måneder, trenger de også fluor. Vann på flaske inneholder kanskje ikke fluor, og vannetfra springen inneholder kanskje ikke tilstrekkelige mengder.

Hvor mye er nok? I begynnelsen har nyfødte en mage som ikke rommer mer enn én til to teskjeer (5 til 10 ml). 30 til 60 ml per måltid er vanligvis nok i begynnelsen, men innenbarnet er to måneder, trenger det for eksempel 700 til 945 ml per dag og cirka seks til syv måltider i løpet av et døgn.

Her er en omtrentlig oversikt over hvor mye morsmelkerstatning barnet trenger og hvor ofte det må mates:

Alder:Mengde per måltid:Hvor ofte mate:
Nyfødt60 til 90 milliliterhver 3. til 4. time
En måned120 milliliterhver 4. time
To måneder120 milliliter6 til 7 måltider/24 timer
Fire måneder120 til 180 milliliter6 måltider/24 timer
Seks måneder180 til 240 milliliter5 måltider/24 timer
Ett år240 milliliter2 til 3 måltider/24 timer

 

La barnet bestemme Husk at hvert barn er unikt og vil spise forskjellig mengde fra måltid til måltid og fra dag til dag. Du bør aldri prøve å tvinge i barnet ekstra morsmelkerstatning eller slutte å matenår det fortsatt smatter med leppene etter mer. Barn som gulper mye, bør kanskje mates oftere og med mindre mengde hver gang.

Ting du bør vite Vasking av flasker m.m.Hvis du vasker og skyller flasker og smokker godt med rent, varmt vann, er det unødvendig å sterilisere dem. Pass på at du skyller godt utrester av morsmelkerstatning. Den surner lett og kan gi barnet vondt i magen.

Kast ferdigblandet morsmelkerstatning. Ferdigblandet morsmelkerstatning kan oppbevares i kjøleskap i 48 timer hvis ikke barnet har berørt smokken. Hvis barnet har berørt smokken, kast blandingen etter énmating.

Oppvarming av morsmelkerstatning.Varm aldri opp morsmelkerstatning i mikrobølgeovn. Mikrobølgeovn varmer blandingen ujevnt og steder med varmere melk vil gi barnet forbrenninger. Hold flasken under varmt vann i noen fåminutter for å få den opp til romtemperatur.

Bytte morsmelkerstatning.Noen ganger kan det å bytte merke på morsmelkerstatningen hjelpe til å løse små fordøyelsesproblemer. Å legge om til en soyabasert morsmelkerstatning kan hjelpe med hensyn til allergier, men sjekk det medlegen din hvis du vurderer å legge om.

Ulik fordøyelse.Morsmelkerstatning beveger seg saktere gjennom fordøyelseskanalen, så du kan forvente at tiden mellom måltidene vil være litt lengre (tre til fire timer) og at avføringen vil værelitt større og tørrere enn hos barn som får brystmelk.

Ting å huske på Hold barnet mens du mater det.Å la det ligge alene oppstøttet av puter med flasken, representerer en kvelningsfare.

Sjekk bleien.Hvis barnet ditt tisser ut færre enn seks bleier om dagen, må du ringe til legen din med en gang. Barnet kan være dehydrert eller underernært.

Pass på at hullet i smokken har riktig størrelse.Hvis det er for stort, vil barnet brekke seg og kan bli skremt på grunn av den kraftige melkestrømmen. Hvis det sliter med sugingen, kan hullet være for lite eller smokken forhard.