Å mestre å være mor: den fysiske utfordringen

Som mor og treningsekspert har jeg alltid ment det er urettferdig at kvinner skal takle en av de største fysiske utfordringene – det å bli mor – når hun er som svakest. Kvinnekroppen gjennomgår store hormonelle, anatomiske og metabolske forandringer i svangerskapet. Disse forandringene gjør at vi kan bli svakere og få problemer med kroppsholdningen. Og så har vi jo dette nye vidunderet vi bærer rundt på hele tiden, samtidig som vi får for lite søvn og fremdeles prøver å komme oss etter fødselen. Det er faktisk mye ved det å bli mor som sliter på kroppen. Jeg vet om mange kvinner som har mer vondt etter fødselen enn de hadde i svangerskapet. Derfor er det viktig for alle mødre, og særlig de som nettopp har fått baby, å lære hvordan de skal bevege seg og bruke de riktige musklene i hverdagen.

Følg rådene nedenfor for å sikre at du gjør tre vanlige oppgaver – mate babyen, stelle babyen og gå med barnevognen – på en trygg og effektiv måte.

Slik mater du babyen Babyer spiser mye, og de spiser ofte. Det er ikke uvanlig at mødre bøyer seg frem for å føre brystet til babyen, eller de bøyer seg frem når de gir babyen flaske. Sitter du ofte slik med bøyd rygg, kan du få ryggsmerter og dårlig holdning. Fokuser på holdningen og god støtte når du mater babyen. Sitt oppreist og bruk puter (det finnes egne ammeputer) slik at du fører babyen til brystet. Løft opp beina, og bruk en skammel slik at du avlaster korsryggen. Prøv å sitte vanlig med en naturlig svai i ryggen, og ikke bøy deg over babyen. Ha det du trenger innen rekkevidde, slik som vann, telefon og gulpeklut, slik at du ikke må vri eller bøye deg for å få tak i noe når du mater babyen. Slik bærer du babyen Babyer liker å bli løftet, og vi elsker selvsagt å bære rundt på dem. Men hver gang vi bærer på ekstra vekt, kan vi få skader og ubalanse i musklene, og dette kan forårsake smerter. Du bør helst bære babyen tett inntil deg og mot midten av kroppen din. Unngå å bære babyen på hoften, for det er en stilling som kan forårsake problemer med skulderen, hoften og ryggen. Vær mest mulig rett i ryggen når du bærer på babyen. Trekk skuldrene bakover, og gi støtte til ryggen ved å stramme magemusklene når du løfter opp eller bærer rundt på babyen. Slik går du med barnevognen

Det er helt supert å bruke barnevognen når du og babyen skal ut på tur, for da slipper du å bære rundt på babyen. Men det er viktig at du velger en vogn som er riktig for deg slik at du unngår skader og kan øke muskelstyrken. Først må du sjekke at du kan ha god holdning når du går med barnevognen. Hvis vognen for eksempel er for lav for deg, må du bøye deg frem for å kunne skyve den. La håndleddene hvile på håndtaket uten å bøye dem. Skyv frem brystet når du går, og bruk magemusklene til å skyve fra. La føtter og knær vende fremover, og skyv skuldrene ned og tilbake (husk at skuldrene ikke skal fungere som øredobber). Unngå fastlåste albuer og fremoverbøyd stilling – dette er de to vanligste feilene når man skyver en barnevogn.

Det store bildet

Selv om du har fokus på å bli sterkere, må du ikke glemme å sette pris på alt kroppen din har vært gjennom for å lage dette lille mirakelet. Fortsett med å spise, trene og hvile som om du fremdeles gir næring til noen. For det gjør du – du og babyen din er avhengige av at du er i form. Det er nå du skal fylle på med viktig næring, og ikke tappe kroppen din. Vær nøye med å drikke rikelig med vann, spise næringsrik og sunn mat, og være i moderat aktivitet hver dag.

Når legen sier det er greit, kan du starte med lett trening og gradvis øke varigheten og intensiteten på treningsøkten. Ikke gi opp selv om du ikke har tid eller overskudd til vanlige treningsøkter. I stedet kan du ta en liten gåtur eller tøye litt ut når du rekker. Og det er aldri for tidlig å starte med knipeøvelser – der du strammer musklene som stanser urinstrålen – for å trene opp bekkenbunnsmuskulaturen.

Målet er å bygge opp igjen og vedlikeholde noe du kanskje mistet da du ble mor. Den bittelille babyen trenger mat, ørten bleieskift, oppmerksomhet og kjærlighet døgnet rundt – og en sterk mor som klarer alt dette.

LES MER OM Mammahjørnet

Cookiesamtykke